Woodthorpe Stables

Delve

Client: Edward Martin

Delve, Flow Structures, Spire Renewables, Assent, ALCO properties, Timber Workshop, Mud Finishes

Delve Architects have transformed a 19th century stone haybarn to create a modern family home in the market town of Godalming, Surrey. The additional 25sqm of space and whole home refurbishment was completed in 2021, after 6 months of construction. The design and self-build was led by homeowner and co-director of Delve Architects, Ed Martin. The barn was converted to residential use in the 1950’s and has remained untouched and vacant since 2015. Delve Architects stripped away the 1950’s additions and finishes to reveal and celebrate the original form and materiality of the barn. The original stone wall around the perimeter of the site was retained, with a lightweight timber extension sitting delicately behind. A timber framed glass walkway allows the property to open out onto the private northern courtyard, whilst to the south, a single storey cedar shingle clad pod protrudes out into the garden to create a new family dining space. The project keeps sustainability at the heart of the scheme, co-ordinating a new air source heat pump with solar panels and underfloor heating. Recycled insulation and natural clay plasters help to reduce the impact of the building works and creates a healthy, breathable building.