Egham Gateway West

Allford Hall Monaghan Morris

Client: Places for People

Developer - Runneymede Borough Council/ Places for People ; Project Manager - TMB ; Cost Consultant - Alinea ; Landscape Architect - Grant Associates ; Civil/Structural Engineers - Elliott Wood ; Services/Fire Engineers - Atelier Ten ; Acoustic Consultants - Gillieron Scott ; Transport Consultants - Vectos ; Planning Consultants - Quod ; Heritage/Townscape Consultants - Montagu Evans ; RoL/Daylighting - Point 2 ; Ecology Consultant ; Wardell Armstrong ; Principal Designer - Allford Hall Monaghan Morris; Archaeology Consultant - CgMs

Runneymede Borough Council, Project Manager - TMB ; Cost Consultant - Alinea ; Landscape Architect - Grant Associates ; Civil/Structural Engineers - Elliott Wood ; Services/Fire Engineers - Atelier Ten ; Acoustic Consultants - Gilleron Scott ; Transport Consultants - Vectos ; Planning Consultants - Quod ; Heritage/Townscape Consultants - Montagu Evans ; RoL/Daylighting - Point 2 ; Ecology Consultant ; Wardell Armstrong ; Principal Designer - Allford Hall Monaghan Morris/ Goddard Consulting ; Archaeology Consultant - CgMs ; Approved Inspector - Socotec

Egham Gateway is a town-centre regeneration development in the Runnymede borough of Surrey. Four mixed-use buildings combine retail, leisure, residential and student accommodation. A new town square and wider pedestrianised public realm brings the buildings together and stitches the development into the local context.

Liberty Hall and Gem House create a gateway from Egham Station to the rejuvenated town centre and have been designed in tandem with Corn Merchant House to create a unified commercial high street. These mixed-use buildings are lined with retail units at ground level as well as access to the Everyman Cinema. Liberty Hall responds to the curve of the site created by Church Road by-pass and has been designed to ensure active frontages on all elevations. These three buildings further contain 101 high quality, new homes at the upper levels and each features a shared resident’s terrace. A fourth building, Parish Hall, completes the development. It provides 100 individual student rooms each with study area, kitchenette, and en-suite bathroom in addition to the shared facilities and generous, multi-level, break-out spaces. The development utilises a design language that closely references the local vernacular, incorporating a diversity of brick colours, patterns, and bonds. A highly articulated and varied roofscape incorporates mansards and dormers to reflect the character of the Conservation Area. Chamfered corners facilitate pedestrian movement and respond to local context, while special features such as glazed entrances, bespoke windows, and brick coining and diapering create variety and visual interest within the facades.